Het Theorie-examen

Hoe reserveer je een theorie-examen?
Log in met je DigiD op mijn CBR. Daar kan je je theorie aanvraag doen. Lukt dit niet? Vraag me gerust om hulp!

Hoe gaat het theorie-examen bij het CBR?
Je beantwoordt de vragen op een computer in de examenzaal op een touchscreen, een beeldscherm waarop je met je vingers het juiste antwoord aantikt of sleept. Je kunt ervoor kiezen om de vragen voor te laten lezen door een computerstem, je gebruikt dan de oordopjes die je van het CBR krijgt. 

Wat neem je mee naar je theorie-examen?
Neem naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs mee en je reserveringsnummer. Dit nummer staat in de brief of in de e-mail die je hebt ontvangen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen. De rest van je spullen kan je bij het CBR in een kluisje doen. 

Onderdelen van het theorie-examen
Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen:

Onderdeel 1: Gevaarherkenning
Dit onderdeel gaat over het herkennen van gevaar, en wat je moet doen in een situatie. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. 

Onderdeel 2: Kennis
In dit onderdeel moet je laten zien dat je feiten of regels kunt herkennen en benoemen. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden.

Onderdeel 3: Inzicht
In dit onderdeel moet je laten zien dat je de regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. 

Hoe lang duurt het theorie-examen?
Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Bij het onderdeel gevaarherkenning krijg je 8 seconden per vraag. Voor de onderdelen kennis en inzicht is geen tijd per vraag ingesteld. Je kunt zelf de tijd indelen. Voor het onderdeel kennis krijg je dan ongeveer 8 minuten en voor het onderdeel inzicht krijg je ongeveer 16 minuten. Voor het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten. Hier krijg je dan ook 5 minuten extra tijd voor het onderdeel kennis en 10 minuten extra tijd voor het onderdeel inzicht. 

Theorie-examen in het Engels
Je kunt het gewone theorie-examen ook in het Engels doen. Je maakt dit examen in de examen zaal op een touchscreen. Voor dit theorie-examen heb je ook 30 minuten de tijd. 

Theorie-examen met een tolk
Wil je examen doen in een andere taal dan Nederlands? Dat kan, via TolkenNet regel je dan zelf een officiële tolk. Doe dit minstens 14 dagen voor je examen. Zo weet je zeker dat er een tolk beschikbaar is tijdens je examen. Wil je een theorie-examen met tolk doen dan reserveer je een individueel begeleid examen.

Theorie-examen met extra tijd
Soms heb je meer tijd nodig om een examen te maken. Bijvoorbeeld door dyslexie of een andere aandoening. Je kunt een theorie-examen met extra tijd doen. Je krijgt dan 15 minuten extra tijd. Dit geldt alleen voor het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht, niet voor het onderdeel gevaarherkenning. 

Individueel begeleid examen
Heb je faalangst, Autisme of een andere aandoening? Dan kun je ook theorie-examen doen waarbij je alleen in een ruimte zit, samen met een medewerker van het CBR. De vragen worden dan voorgelezen door de medewerker. De inhoud van het examen is hetzelfde als bij het gewone theorie-examen. De begeleiding van de medewerker bestaat alleen uit het toelichten van het examenproces. De medewerker geeft geen uitleg over examenvragen en vertaalt geen examenvragen naar een andere taal. Je kunt dit examen alleen aanvragen als je eerst een examen met extra tijd of al eerder een individueel begeleid examen hebt gedaan. Ook kan je deze aanvragen als je een toegestane verklaring van een specialist hebt. 

Hoelang is mijn theoriecertificaat geldig?
Ben je geslaagd? Van harte gefeliciteerd! Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig*

*Kijk voor meer informatie over de geldigheid van je theorie examen tijdens COVID-19 onder het kopje: COVID-19