De tussentijdse toets

Wat is nou een tussentijdse toets? Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. Je rijd net als met het echte examen met een examinator, die nu handige tips geeft! Zo kan je je nog beter voorbereiden op het echte examen. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je vrijstelling verdienen voor je rijexamen. Maar let wel op, wanneer je zakt voor je rijexamen en opnieuw op gaat vervalt wel de vrijstelling die je hebt gekregen tijdens je tussentijdse toets. Maar geen paniek, ook zonder die vrijstelling kunnen we nog genoeg blijven oefenen zodat je gewoon alsnog met een goed gevoel op examen kan! 

Wanneer mag je een tussentijdse toets doen?
Je mag een tussentijdse toets doen als je 16,5 jaar bent en je moet geslaagd zijn voor je theorie-examen. Samen bekijken we tijdens het lessen wanneer het beste moment is om de tussentijdse toets te gaan doen. Het beste moment is wanneer je al genoeg kennis en inzicht hebt om goed met het verkeer mee te kunnen, zodat je kan laten zien dat je al goed op weg bent naar het echte rijexamen. 

Hoe vraag ik een tussentijdse toets aan bij het CBR?
Een tussentijdse toets vraag je aan via je rijschool, Ik reserveer dan een toets voor jou bij het CBR.

Wat neem je mee naar de tussentijdse toets?
Je neemt mee de officiële uitnodiging voor de toets, je geldige identiteitsbewijs (zonder dit document kan je de toets niet doen) en het formulier ''zelfreflectie''. Dit formulier krijg je van mij. Vul dit van tevoren in. Na de toetsrit bespreek je dit zelfreflectieformulier samen met je examinator. Net als bij het rijexamen duurt de tussentijdse toets in totaal 55 minuten. De tussentijdse toets bestaat uit verschillende onderdelen: 

1. Voor de toets
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je toets verloopt en controleert de uitnodiging, je identiteitsbewijs, of je bent geslaagd voor je theorie-examen en of je het formulier Zelfreflectie hebt ingevuld. In principe rijdt je instructeur mee tijdens de toets, maar dit kan wel eens anders zijn i.v.m. de regels rondom COVID-19. 

2. Op het parkeerterrein
Op het parkeerterrein doe je eerst een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto, bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard. 

3. De toetsrit
De toetsrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijdt je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, je kijkgedrag, voorrang verlenen, inhalen, in- en uitvoegen, rijden op kruispunten en rotondes en hoe je de bijzondere verrichtingen uitvoert. 

4. Het advies
Direct na afloop van de toetsrit krijg je in het CBR-examencentrum te horen hoe het is gegaan. Daarbij geeft de examinator advies waar je nog aan kunt werken voor je echte rijexamen. Ook verteld hij of je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan en of je wel of geen vrijstelling hebt verdiend. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst bij je eerstvolgende praktijkexamen auto. Dat is mooi meegenomen!