Je rijschool machtigen

Wil je rij-examen doen? Dan moet je eerst je rijschool machtigen. Ik kan dan het praktijkexamen voor jou reserveren bij het CBR. Zodra je dat hebt gedaan, krijg je een e-mail met een bevestiging van de machtiging. Je machtigt je rijschool via Mijn CBR. Zorg ervoor dat je het juiste CBR-rijschoolnummer hebt. Dat vind je op het formulier die je van mij hebt gekregen. Je logt in het je DigiD. 
Geen DigiD?
Vraag dan je DigiD aan op https://digid.nl/aanvragen 

Gezondheidsverklaring

Heb ik een gezondheidsverklaring nodig voor mij rijbewijs?

Je moet lichamelijk en geestelijk gezond genoeg zijn om veilig auto te rijden. Daarom moet je een gezondheidsverklaring naar het CBR sturen.

Waneer moet ik deze invullen?
Het beste is om deze in te vullen vóór je met lessen begint. Soms moet je naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR. Dit kost extra tijd. Het is op dit moment erg druk bij de medische beoordelingen van het CBR. 

Waarom moet je een gezondheidsverklaring invullen?
Zodat het CBR kan beoordelen of je gezond genoeg bent om je rijbewijs te halen. Op de gezondheidsverklaring staan vragen over je gezondheid. Die moet je eerlijk invullen. Als autorijder ben je namelijk verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en ook voor die van anderen. 

Hoe vul je een gezondheidsverklaring in?
Om een gezondheidsverklaring in te sturen via mijn CBR, heb je jou DigiD met sms code nodig. 
Vul je Gezondheidsverklaring naar waarheid in. Dat geldt ook als er intussen iets verandert aan je gezondheid. Zo voorkom je dat je na je examen alsnog naar een medisch onderzoek moet. 

Kijk voor meer informatie over rijden en een aantal veelvoorkomende gezondheidssituaties op de CBR-Site. 


Het praktijkexamen

Hoe bereid je je voor?Wat neem je mee naar het examen?
Je neemt mee de officiële uitnodiging voor het examen, je geldige identiteitsbewijs (zonder dit document kan je geen examen doen) en het formulier ''zelfreflectie''. Dit formulier krijg je van mij. Vul dit van tevoren in. Na de examen rit bespreek je dit zelfreflectieformulier samen met je examinator. het rij-examen duurt in totaal 55 minuten. het examen bestaat net als bij de de tussentijdse toets uit verschillende onderdelen: 

1. Voor het examen
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert de uitnodiging voor je examen, je identiteitsbewijs, of je geslaagd bent voor je theorie-examen en of je het formulier zelfreflectie hebt ingevuld. Na de examen rit bespreekt de examinator dit formulier met je. In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt. Bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eind gesprek aanwezig. Ook kan het anders zijn i.v.m. de regels rondom COVID-19.

2. Op het parkeerterrein
Op het parkeerterrein doe je eerst een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op je rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard. 

3. De examenrit
De Examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijdt je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen. 

4. De zeven onderdelen op een rijtje:
  • Wegrijden
  • Rechte en bochtige weggedeelten
  • Kruispunten
  • Invoegen en uitvoegen
  • Inhalen en van rijstrook wisselen
  • Bijzondere weggedeelten
  • Bijzondere verrichtingen 

De Uitslag 
Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Je kunt na de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Let wel op! Je moet hiervoor bij het gemeentehuis een afspraak maken. Ben je gezakt? Jammer. Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kunnen we dat terug zien. Begin dan zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen. De minimale wachttijd voor je eerste herexamen is 4 weken, en alle keren daarna moet je 15 weken wachten voor je weer terug op mag. Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen. Men noemt dit een BNOR-examen. 

Wat is een BNOR- examen en hoe gaat dat?

BNOR staat voor Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. Als je binnen 4 jaar 5 keer zakt voor je rijexamen moet je de volgende keer naar het BNOR examen, ze noemen het ook staatsexamen. Ik vraag deze voor je aan. De examinator neemt tijdens de rit meer tijd voor je en je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het BNOR examen is niet makkelijker dan het gewone examen. Voor dit examen gelden dezelfde eisen. Het examen duurt in totaal 1 uur en 10 minuten, waarvan de examenrit zelf 35 minuten. De overige tijd is voor persoonlijke begeleiding. Je neemt naar dit examen hetzelfde mee als naar het gewone rijexamen.