Het praktijkexamen

Hoe bereid je je voor?

Als eerste is het belangrijk dat je je rijschool machtigt, en een gezondheidsverklaring hebt ingevuld en opgestuurd naar het CBR. Hoe doe ik dit? Dat vind je hier
De belangrijke voorbereidingen doe je natuurlijk tijdens het lessen. Samen kunnen we het examen oefenen. Je kunt ook gebruik maken van een tussentijdse toets. Je weet dan precies wat je te wachten staat met het rijexamen en je krijgt handige tips! Wat is een tussentijdse toets? Dat vind je hier. Zorg dat je goed voorbereid op examen gaat. Een slechte voorbereiding kan ervoor zorgen dat het examen niet goed verloopt. 

Wat neem je mee naar het examen?
Je neemt mee de officiële uitnodiging voor het examen, je geldige identiteitsbewijs (zonder dit document kan je geen examen doen) en het formulier ''zelfreflectie''. Dit formulier krijg je van mij. Vul dit van tevoren in. Na de examen rit bespreek je dit zelfreflectieformulier samen met je examinator. het rij-examen duurt in totaal 55 minuten. het examen bestaat net als bij de de tussentijdse toets uit verschillende onderdelen: 

1. Voor het examen
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert de uitnodiging voor je examen, je identiteitsbewijs, of je geslaagd bent voor je theorie-examen en of je het formulier zelfreflectie hebt ingevuld. Na de examen rit bespreekt de examinator dit formulier met je. In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt. Bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eind gesprek aanwezig. Ook kan het anders zijn i.v.m. de regels rondom COVID-19.

2. Op het parkeerterrein
Op het parkeerterrein doe je eerst een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op je rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard. 

3. De examenrit
De Examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijdt je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen. 

4. De zeven onderdelen op een rijtje:
  • Wegrijden
  • Rechte en bochtige weggedeelten
  • Kruispunten
  • Invoegen en uitvoegen
  • Inhalen en van rijstrook wisselen
  • Bijzondere weggedeelten
  • Bijzondere verrichtingen 

De Uitslag 
Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Je kunt na de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Let wel op! Je moet hiervoor bij het gemeentehuis een afspraak maken. Ben je gezakt? Jammer. Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kunnen we dat terug zien. Begin dan zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen. De minimale wachttijd voor je herexamen is 2 weken. Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen. Men noemt dit een BNOR-examen. 

Wat is een BNOR- examen en hoe gaat dat?

BNOR staat voor Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. Als je binnen 4 jaar 5 keer zakt voor je rijexamen moet je de volgende keer naar het BNOR examen, ze noemen het ook staatsexamen. Ik vraag deze voor je aan. De examinator neemt tijdens de rit meer tijd voor je en je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het BNOR examen is niet makkelijker dan het gewone examen. Voor dit examen gelden dezelfde eisen. Het examen duurt in totaal 1 uur en 10 minuten, waarvan de examenrit zelf 35 minuten. De overige tijd is voor persoonlijke begeleiding. Je neemt naar dit examen hetzelfde mee als naar het gewone rijexamen.